Kategorier
Lägenhet

Hyra ut i andra hand – tips och råd

Man hör ofta talas om svårigheten i att hitta en bostad i Stockholm och om de problem som framförallt unga personer stöter på i jakten på någonstans att bo. Det kan innebära att man tvingas hyra under kortare perioder och bo i flera olika bostäder under ett år. Det kan handla om att man tvingas betala rena ockerhyror och det kan handla om risken i att bli lurad. Man betalar hyra och deposition för en lägenhet som, helt enkelt, inte finns. Alla dessa exempel är hämtade från verkligheten och visar också på vilka problem som finns. 

Men, det finns två sidor av myntet. Det som sällan hamnar i det mediala rampljuset handlar om den motsatta sidan: hur ska man hyra ut i andra hand och vilka problem som finns i detta. Hur ska man göra om man de facto har en bostadsrätt i Stockholm som man vill hyra ut till någon annan? 

Hur kan man säkerställa att A) man verkligen får göra det B) att man begär ut rätt hyra och C) att man hittar rätt hyresgäst? Det senare är ett reellt problem sett till att många av de som vill hyra visar sig göra detta med mindre respekt för bostaden – och värden. Man har fester, man bryr sig inte om ytskikten och man respekterar inte de regler som finns i BRF:en. Allt detta kan sedan spilla över och drabba den person som hyr ut. 

Kontrollera med din BRF om att hyra ut i andra hand

Man ska direkt säga att det blivit enklare att hyra ut i andra hand och särskilt om man äger bostaden. Hyr man själv en bostad och vill hyra ut denna så innebär detta ofta lite mer problem, men även där har man sett att det lättats upp lite. Idag finns inte samma hårda regler och man har i Sverige – sedan 2014 – skapat lite mindre friktion i samband med andrahandsuthyrning. 

Har du en bostadsrätt som du vill hyra ut så ska det, kort och gott, finnas skäl till detta. Skäl som i det här fallet kan innebära att du vill flytta ihop med någon, att du ska jobba på annan ort, att du ska åka utomlands under en period eller att du vill hyra ut till en närstående – eller dina barn. Även sjukdom räknas som skäl. 

Det skäl som ligger bakom din planerade uthyrning ska sedan framföras till din BRF som sedan ska godkänna detta. Ibland kan det vara så att en avgift tas ut – men då ska detta också finnas tydligt stipulerat i stadgarna. Om så är fallet så har du rätt att ta ut den summan som ett påslag på den hyra du begår av hyresgästen. 

Så hittar du en hyresgäst till din bostad

Det behöver inte vara så svårt att hitta en pålitlig hyresgäst. Idag finns det sidor online som fungerar som en länk mellan uthyrare och hyresgäster. Lägger du ut din bostad där så garanteras en högre säkerhet. Alla medlemmar identifieras med bank-id och det genomförs även kreditkontroller. 

Utöver detta så sker all betalning av hyra via förmedlaren – något som gör att du slipper hålla på att jaga in eventuella förseningar. Man kan även få juridisk hjälp och rådgivning om det krävs. På det stora hela så skapar detta en enkel väg fram till en trygg uthyrning i andra hand.